Ústavný súd zrušil výsledky volieb v obci

25.02.2011 Stará Ľubovňa

Veľká Lesná 25. februára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR zrušil výsledky volieb v obci Veľká Lesná, okres Stará Ľubovňa.
Bezprostredne po skončení novembrových volieb podala jedna z kandidátiek Anna Dudová sťažnosť, ktorou namietala výsledok volieb do orgánov miestnej samosprávy.
Dudová kandidovala na post poslankyne Obecného zastupiteľstva. Po sčítaní hlasov sa zistilo, že až traja kandidáti, spolu s Dudovou (KDH) aj Jozef Irha (Smer) a Mária Šromovská (KDH), mali rovnaký počet hlasov. Volebná komisia následne rozhodla, že post poslanca automaticky získa Irha a o druhom poslancovi sa rozhodne medzi dvojicou z rovnakej strany. Keďže Dudová išla do volieb z druhého miesta na kandidačnej listine KDH, volebná komisia rozhodla, že novou poslankyňou bude Šromovská, ktorá šla z prvého miesta. "Chcela som len dokázať spravodlivosť, keď sme boli traja s rovnakým počtom hlasov, mali žrebovať medzi nami troma, " objasnila Dudová. Podľa nej je to spravodlivejšie riešenie, je rada, že ÚS jej námietke vyhovel.
Ešte dnes však nie je isté, či sa budú vo Veľkej Lesnej konať nové voľby, alebo sa len urobí nové losovanie spomedzi kandidátov, ktorí mali rovnaký počet hlasov. Starosta obce Ján Michna nevedel povedať, či teraz bude musieť vyhlásiť nové voľby na poslancov. Informáciu o tom, že ÚS zrušil výsledky volieb, sa dozvedel od médií. Podľa Dudovej sa len znovu vykoná losovanie a záležitosť bude uzavretá.
 

Vyberte región